Selecteer een pagina

De gestalttheorie gaat er vanuit dat mensen gezond en gelukkig kunnen zijn

Bij mij kun je terecht voor een individuele therapie. De basis van waaruit ik werk is de zogeheten gestaltbenadering. De gestalttherapie is een vorm van therapie, waarin de manier waarop jij in relatie bent met jezelf en met je omgeving centraal staat.

De therapie is ervaringsgericht en de vraag staat dan ook centraal hoe jij de wisselwerking ervaart met je omgeving: je gezin van herkomst, je eigen gezin, vrienden, familie, werk, collega’s en alle andere mensen die jij ontmoet. Je bent je daar meestal niet (meer) van bewust. Dat gebeurt eigenlijk ‘pas’ op het moment dat er iets in die wisselwerking niet prettig verloopt. Door letterlijk en figuurlijk stil te staan en liefdevolle aandacht te geven aan wat er hier en nu is, vergroot je jouw gewaarzijn.

Vanuit het gewaarzijn zul je de veerkracht ervaren om zelf weer beslissingen te nemen. Als therapeut houd ik je een spiegel voor vanuit mijn eigen gewaarzijn en geef ik zonder oordeel feedback op je gedrag, emoties en gedachten.

Gestalttherapie streeft ernaar openheid, flexibiliteit en authenticiteit te bevorderen, zodat je sterker en met meer zelfvertrouwen in het leven komt te staan. Dat is mooi gezegd, maar hoe doe je zoiets?

Ik als therapeut hanteer hierbij, in het kort, de volgende benadering:

E

Het proces van de client staat centraal;

E

De relatie therapeut-client is instrument;

E

Betrekken van (zelf)observaties bij het proces van de client;

E

Hier en nu-principe hanteren;

E

Gericht op ervaren (bewustzijn).

E

Experimenten aanbieden aansluitend bij het proces van de client;

De gestalttheorie gaat er vanuit dat mensen gezond en gelukkig kunnen zijn als ze evenveel aandacht schenken aan wat ze voelen, als aan wat ze denken en doen. “

Wanneer je last krijgt van psychische problemen, of gewoon niet lekker in je vel zit, kan dat bijvoorbeeld zijn omdat je niet genoeg rekening houdt met wat je voelt, maar vooral handelt naar wat je denkt te moeten.

Door middel van gestalttherapie kan je dan leren aandacht te hebben voor je gevoel.

De gestaltbenadering stelt dat ieder mens onderdeel is van zijn omgeving; dat je onlosmakelijk bent verbonden met familie, vrienden, collega’s en andere mensen om je heen.

Psychische problemen kunnen dus mede ontstaan wanneer het contact met de mensen om je heen verstoord is.

dat je na een ruzie met een familielid of met iemand op je werk, die niet wordt uitgepraat, het gevoel blijft houden uit je doen te zijn. In de therapie ontdek je hoe je beter met dit soort situaties kunt omgaan.

Wil je weten hoe gestalttherapie jou kan helpen?

Vraag dan vrijblijvend informatie aan!